![](/media/lib/138/n-nos-d42db93c9bebe9b5c62d9269cb216961.jpg)
Sporo osób czuje nieistniejące zapachy
20 sierpnia 2018, 10:35Jeden na 15 Amerykanów (6,5%) w wieku powyżej 40 lat doświadcza fantomowych (nieistniejących) zapachów.
![](/media/lib/317/n-mullaly-016432092cb6158b74e987e72102808c.jpg)
Światowej klasy odkrycie na australijskiej plaży
9 sierpnia 2018, 11:56Poszukiwacz-amator, Philip Mullaly, znalazł na australijskiej plaży zęby gigantycznego prehistorycznego rekina. Zwierzę było znacznie większe od współcześnie żyjącego żarłacza białego.
![](/media/lib/317/n-cascolaurus-burmensis-eee1c7e83de67fccb690247eb672a73d.jpg)
Pachnące kwiaty ze środkowej kredy
8 sierpnia 2018, 11:23Zapachy występowały w prymitywnych kwiatach już w środkowej kredzie, bo ok.100 mln lat temu. Tak jak i dzisiaj, spełniały one funkcję wabika dla zapylaczy. Ich zadanie było tym ważniejsze, że kwiaty nie dysponowały jeszcze kolorowymi płatkami.
![](/media/lib/317/n-maud-w-ciesninie-bellota-ed4486a43c7d59a5bd3d3a0c465e6e35.jpg)
Statek Amundsena, Maud, powrócił do Norwegii
7 sierpnia 2018, 11:26Po ok. 100 latach od zwodowania Maud, statek Roalda Amundsena, pierwszego zdobywcy bieguna południowego, powrócił do Norwegii.
![](/media/lib/317/n-hiroszima01-7ede28fa82133e54e542521a0cf15397.jpg)
Wykorzystując rzeczywistość wirtualną, japońscy licealiści odtworzyli Hiroszimę sprzed, w trakcie i po zrzuceniu bomby atomowej
6 sierpnia 2018, 15:08Przez 2 lata grupa japońskich licealistów z Fukuyamy pracowała nad 5-minutowym doświadczeniem VR (ang. virtual reality experience), które prezentuje Hiroszimę przed, w czasie i po zrzuceniu bomby atomowej 73 lata temu.
![](/media/lib/314/n-kawa-1c846a608a796a16f6aca6c15c206351.jpg)
Matematyczny efekt placebo zapachu kawy
18 lipca 2018, 05:58Zapach kawy poprawia wyniki osiągane w matematyce.
![](/media/lib/248/n-sprej-8860d62b62869abf3fe4bf097a33ff4d.jpg)
Naukowcy zidentyfikowali kluczowy etap wytwarzania woni ciała
4 lipca 2018, 10:39Eksperci sądzą, że znaleźli lepszy sposób na radzenie sobie z przykrą wonią ciała. Kluczem było ustalenie, na czym polega pierwszy etap tworzenia nieprzyjemnych lotnych związków z bezzapachowych substancji wydzielanych podczas pocenia. Dzięki temu można będzie wyprodukować skuteczniejsze dezodoranty z celowanymi substancjami aktywnymi.
![](/media/lib/181/n-lemur-katta-3099672ecfadf5f993bfbf82a9a4862f.jpg)
Słabość zdradzona przez zapach
2 lipca 2018, 09:59Lemury katta (Lemur catta) wyczuwają słabość w zapachu innych osobników. Później zachowują się wobec nich bardziej agresywnie.
![](/media/lib/230/n-banany-0982ba34743475f3009a56393a77c238.jpg)
Schłodzone banany nie będą już tak ładnie pachnieć
29 czerwca 2018, 11:41Banany należą do najpopularniejszych owoców na świecie. To, jak się je przechowuje, nim trafią na sklepowe półki, może negatywnie wpłynąć na ich właściwości. Najnowsze badanie, którego wyniki ukazały się w Journal of Agricultural and Food Chemistry, pokazało, że niskie temperatury hamują aktywność białek, które odgrywają kluczową rolę w tworzeniu unikatowego zapachu bananów.
![](/media/lib/313/n-jerzy-59404469825fe47885db514badd6bf61.jpg)
XVI-wieczna rzeźba ofiarą konserwatora-amatora
29 czerwca 2018, 11:13Tym razem ofiarą konserwatora-amatora padła XVI-wieczna rzeźba przedstawiająca świętego Jerzego na koniu. Zabytek znajduje się w kościele San Miguel de Estella w miejscowości Estella w Nawarze.